Hej!

Tänkte skriva lite om några av stockarnas främsta högtider.

(Namnen är från början på stockspråk men jag översätter dem så gott det går.)

1. Välkomnandet av sommaren. (Chattoliekkia)

Denna högtid firas den första Juni. Skulle kunna kallas för stockarnas nationaldag. Firandet äger rum utomhus även om det regnar. Man äter, umgås och firar. Någon gång under dagen går alla i en stor parad av valfri längd där man sjunger stockarnas nationalsång och viftar med kvistar med eklöv. Eklöv är viktigt och symboliserar fruktbarhet och glädje.

2. Sommarljusets dag (Molontam)

Firas på årets ljusaste dag. Mat, mat och mat är det som gäller. Man äter från det att solen går upp till dess nedgång. Eftersom att stockar inte fungerar som oss människor är detta möjligt för dem. Maten äts i en viss ordning där man både börjar och slutar med att äta en nyskördad nyponros som symboliserar vänskap. När solen går ner slutar ätandet och man går och lägger sig.

3. Skördefest (Klastolmi)

Firas i oktober när skördetiden är slut. Förutom mat och dryck innehåller programmet även ringdans och lekar. Detta är mycket uppskattat och passar alla åldrar. Dansen sker runt en rönn som skulle kunna jämföras med vi människors julgran. Rönnbär symboliserar tacksamhet och är en viktig del av firandet.

4. Novemberdagen (Tilelmosa)

Firas vid den sista fullmånen i november. Firandet sker privat i var familjs hem. Novemberdagen firas för att ta farväl av de stockar som efter firandet ger sig ut på vintervandring. Man eldar tallbarr som symboliserar saknad. Askan som blir över delas upp på varje familjemedlem för att sparas och sedan återförenas när vandrarna återvänder.

5. Snöänglar (Noppikita)

Firas den sextonde januari. Snö är viktigt. Finns det inte snö där man bor vandrar man norrut till kallare och snöigare platser. Olika vintersporter som kälkåkning och snöspring utövas. I slutet av dagen hålls en tävling om den vackraste snöängeln. Vinnaren får en krans av järnek som symboliserar framgång.

6. Vårljusets högtid (Lavonita)

Firas den första dag på våren då dagen varar längre än natten. Är en mycket glädjefylld högtid. Något som är speciellt med denna högtid  är att djuren är med (det är förbjudet att äta upp andra gäster). Fåglarna brukar hålla en mycket välbesökt vårkonsert och alla möjliga sorters aktiviteter ordnas. Slutligen hålls en måltid där huvudrätten är kirskål som ska symbolisera hopp och livsglädje.