I måndags var det den 16 januari, dagen då stockhögtiden Noppikita (Snöänglar) firas. I det här inlägget kommer jag att berätta dels om hur jag själv firade högtiden och dels lite mer djupgående fakta/historik.

Jag började firandet efter skolan. Tillsammans med min mycket kära vän Lydia gjorde jag de förberedelser som krävs. Krans av järnek bands, snösoppa kokades och allt nödvändigt material samlades ihop och lades ner i korg samt Ica-kasse. 

Vi gick sedan upp till ekebacken där vi tillsammans med Gammelstocken (som bor där) avnjöt en intressant måltid bestående av snösoppa samt tilltugg. De levande ljusen bidrog till en utmärkt Noppikita-stämning.

När den intressanta måltiden var över, packade vi ihop vårt pick och pack, tog varsitt ljus och började vandringen mot stocken vid kyrkan för att tillsammans med henne avsluta dagen med den klassiska snöängelstävlingen. Resultatet blev oavgjort och de båda vinnarna (jag och Lydis) krönte varandra med kransar av järnek (mycket vackra skapelser). 

Enligt mig blev firandet mycket lyckat och jag ser fram emot nästa högtid,

Nu till lite fakta om Noppikita:

1. Noppikita firas den 16 januari som också är (nästan) precis i mitten på vintern.

2. Firandet var från början egentligen mest till för barn. Anledningen till detta är att barn som hade släktingar som var ute på vandring skulle glömma sin saknad och ha riktigt roligt.

3. Det första Noppikita-firandet tros ha ägt rum år 1436 f.kr.

4. De stockar som är ute på vandring firar vanligtvis inte högtiden.

5. Noppikita är den enda högtiden som kräver snö.

6. Snösoppa, som är den traditionella rätten på Noppikita, görs på smält snö men förutom det har den inga bestämda ingredienser.

7. På vissa platser anordnas fackeltåg. Dessa är mycket populära och har du tur kan du den 16 januari få se hundratals stockar som i länga tåg går och bär på ljus/facklor.

8. År 1846 kokades en snösoppa åt 432 stockar. Alla åt och snart märkte de att något var fel. Snösoppan hade inte kokats tillräckligt länge så den var full av bakterier. En våldsam epidemi bröt ut där 78 stockar, varav 43 barn, dog.

Japp, då har ni fått veta lite mer om Noppikita. Ha det bra så hörs vi!

Mvh

Ida och Kingi